Parturi, kampaaja vai hiustaiteilija?

Ammattinimike tuntuu nykyään olevan aika laaja. Perinteisestihän oli olemassa partureita, jotka lähinnä leikkasivat ihmisten hiuksia. Parturi saattoi myös ajella parran mutta siihen hänen osaamisensa sitten rajoittuikin. Sitten tulivat kampaajat, jotka tekivät myös kampauksia ja värjäsivät sekä kiharsivat hiuksia. Parturikampaajat olivat perehtyneet molempiin, sekä leikkaamiseen että kampuksiin ja muuhun hiusten ehostamiseen. Pitkäänhän oppilaitoksistakin saatiin ammattinimike parturikampaaja. Se lienee yhä vieläkin voimassa.

päätSitten monille aloille tuli hieman taitteellisuutta. Alettiin puhua muotoilijoista ja taiteilijoista. Hiusmuotoilija, meikkitaiteilija, hiustaiteilija. Viitattiin siihen että kampaaja luo jotain uutta ja ainutkertaista, hänellä on visioita ja luovuutta eikä työ ole enää asiakkaan toiveiden toteuttamista ja vanhojen kaavojen orjallista noudattamista.

Minä sain ammattinimikkeen parturikampaaja vielä sen kolmisen vuotta sitten kun valmistuin. Osa työtovereistani kertoo ammattinimikkeensä olevan hiusmuotoilija vaikka keskustelujemme pohjalta itse koulutuksen sisällöt eivät juuri poikkeakaan toisistaan. Eri nimike tulee eri kouluissa ja kyse lienee paljon myös siitä, millä nimikkeellä itsensä haluaa esitellä. Kanssani opiskellut nuori mies perusti oman liikkeen, joka on erikoistunut juuri miesasiakkaisiin ja hän halusi yrityksensä nimeen sanan parturi. Hän on erikoistunut miesten hiusten lisäksi parranhuoltoon, palveluista löytyvät parran ja viiksien muotoilut ja parranajo partaveitsellä. Hän on käsittääkseni menestynyt hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *